Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Eenvoudige langgestrekte hoeve, typisch voor deze arme landbouwstreek, opgericht tijdens of net voor de Eerste Wereldoorlog. De hoeve werd in 1915 kadastraal geregistreerd met een ingebruikname in 1914.

Eenvoudige bakstenen hoeve van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder een kunstleien zadeldak, evenwijdig met de straat. Getoogde en beluikte muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Op de begane grond blauwe hardstenen lekdrempels en op de verdieping houten lateien. In de meest rechtse travee bevindt zich een rechthoekige poort onder een ijzeren I-latei. De hoeve heeft een verzorgd uitzicht door het gebruik van gesinterde baksteen in de omlopende muurbanden en in de ontlastingsbogen op de begane grond en lekdrempels van de verdieping. De plint kreeg een nieuwe bezetting.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Rotselaar, afdeling II (Werchter), 1915/2.

Auteurs: Verwinnen, Katrien