erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID
214129
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214129

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Kleine neotraditionele boerenarbeiderswoning met schuurtje uit het interbellum gelegen ten noordoosten van de Veldonkhoeve.

In oorsprong werden er drie huurwoningen kadastraal geregistreerd in 1927 op gronden in eigendom van de Veldonkhoeve (de bijhorende kadastrale mutatiestaten ontbreken). De bouw gebeurde waarschijnlijk gelijktijdig met de heropbouw van de Veldonkhoeve na oorlogsschade. Volgens Wouters en mondelinge informatie had de eigenaar van de Veldonkhoeve, baron Adrien Kervyn de Lettenhove, door de Veldonkhoeve slechts in gereduceerde vorm en met minderwaardige materialen op te bouwen nog geld over van oorlogsschade voor de bouw van drie opbrengsteigendommen. Hoevestraat nummer 3 is vandaag een nieuwbouw en nummer 6 werd aangepast (nieuw schrijnwerk en enkele gewijzigde muuropeningen), enkel nummer 4 is nog gaaf bewaard.

De boerenwoningen werden opgetrokken in een neotraditionele stijl aansluitend bij de wederopbouw. Nummer 4 is een langgestrekt hoevetje van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder een pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat). In de linkse travee is het woonhuis ondergebracht, gevolgd door een stal (?) en de rechtse travee herbergt een schuurtje met een rechthoekige poort onder een houten latei. De kleine hoeve/boerenwoning werd uitgewerkt met neotraditionele elementen zoals een aandak links, muurvlechtingen, uitgewerkte bakstenen lekdrempels met overhoeks geplaatste bakstenen en een rondboogdeur met uitgewerkte waterlijst van onder andere gesinterde baksteen. Voorts rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk en luiken.

 • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Tremelo, afdeling I (Tremelo), 1927/10.
 • WOUTERS R. 2004: Tremelokermis 1914 een dorp in lichterlaaie, Kampenhout, 131-138.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Veldonkhoeve

 • Is deel van
  Tremelo


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214129 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Tremelo

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.