Heilig Hartkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartkapel

Beschrijving

Heilig Hartkapel gelegen op de oude steenweg Mechelen – Diest, met erachter een linde. Volgens de literatuur werd de kapel opgericht in 1923 in het gehucht "Kruis". De kapel verschijnt voor het eerst op de topografische kaart van 1931. Ze werd gebouwd door aannemer Henri Wouters (Rikus de Becker) en Johanna Dom om de genezing van hun dochter (Maria Wouters 1905-1923) af te dwingen.

Kleine kapel met beraapte gevels onder een pannen zadeldak. Spitsboognis met een getraliede deur. Eenvoudig interieur met houten (spits)tongewelf en verschillende plaasteren beelden.

• WOUTERS R. s.d.: Wijk- en veldkapellen te Tremelo, Haacht, 62-63.

Auteurs: Verwinnen, Katrien