Het Kankerinstituut werd opgericht door professor Maisin, gespecialiseerd in de bacteriologie, anatomo-pathologie en cancerologie. Het Kankerinstituut was het eerste in zijn soort in België, alsook één van de eerste in de wereld. Het was internationaal gekend voor zijn onderzoek en het gebruik van de nieuwste technieken bij de behandeling van kankerpatiënten. De patiënten werden behandeld met radiotherapie en radium. De gebouwen kwamen tot stand in 1927-1928, naar een ontwerp van kanunnik Jan Janssen.
Het Kankerinstituut omvat een hoofdgebouw en een auditorium. Ondanks enkele verbouwingen heeft het veel van zijn oorspronkelijk karakter behouden. Het gebouw in eclectische stijl uit het interbellum wordt aan de buitenzijde gekarakteriseerd door de verticale geleding van pilasters in witte natuurstenen en het middenrisaliet. De vensters hebben hun oorspronkelijk schrijnwerk bewaard. Het middenrisaliet wordt benadrukt door de specifieke vormgeving van de vensters met curvevormige tussenroeden en de deuren met glas in lood.
Het interieur is een goed bewaard geheel uit het einde van de jaren 1920. Een lange middengang geeft uit op twee hoektrappen en de centrale trap in het middenrisaliet. De ruimten aan weerskanten van de gang zijn toegankelijk via houten paneeldeuren, op de gelijkvloerse verdieping met bovenlicht. De gangen zijn bezet met cementtegels en afgewerkt met een afgeronde plint. De oorspronkelijke inkomhal in de centrale travee heeft wanden met witte natuurstenen bezetting en marmeren plinten. Het auditorium met 400 plaatsen is opgebouwd uit zes segmenten in een U-vorm. Het geheel van houten banken en schrijftafels is volledig bewaard.
- Stadsarchief Leuven, Modern Archief, Kapucijnenvoer 55-65, BV 11-9-1925 (Kankerinstituut).
- Stadsarchief Leuven, Kapucijnenvoer Sint-Rafaël, doos 1951-1960: BV 6-10-1953 (Kankerinstituut).
- UYTTERHOEVEN R. 2000: Nostalgia Lovaniensis (Rik Uytterhoeven vertelt in prentkaarten), Leuven, 54-55.