erfgoedobject

Neoclassicistische meergezinswoning

bouwkundig element
ID
214142
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214142

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische meergezinswoning werd rond 1890 gerealiseerd door aannemer van openbare werken C.J. Brusselairs. Deze investeerder was eind 19de eeuw actief op het Zuid, en gaf met talrijke bouwaanvragen de Paleisstraat mee vorm. Meestal werkte hij voor de ontwerpen samen met een architect. Deze bouwaanvraag echter is niet gesigneerd en is dus mogelijk een eigen ontwerp.

Dit neoclassicistisch opbrengsteigendom werd gebouwd als enkelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Rond 1902 laat Brusselairs de bovenverdieping verhogen tot een volwaardige bouwlaag, naar een ontwerp van architect A. Pauwels. De woning heeft een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel die opgebouwd en afgewerkt is volgens de eind-19de-eeuwse standaarden: houten kroonlijst op klossen en modillons, hardstenen plint, kordons een doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen, accent op de centrale travee door een deurvenster met balkon, bekroond door een gebogen fronton. Een bouwaanvraag van Brusselairs voor een woning nabij nummer 57 (niet geïdentificeerd) bevat een zeer gelijkaardig gevelontwerp van architect J.L. Hasse.

  • Stadsarchief Antwerpen, 1898 # 1559 (bij 57), 1890 # 31 (70), 1902 # 1693.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische meergezinswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214142 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.