Burgerhuis in cottagestijl

Beschrijving

Bescheiden burgerhuis in cottagestijl gebouwd in opdracht van Achille Delanote, naar een ontwerp door bouwmeester Ern. Claeysoone uit 1928. Claeysoone, conducteur van Bruggen & Wegen, verzaakte als overheidsambtenaar vermoedelijk aan een zelfstandige architectenpraktijk. Deze enige gekende realisatie in zijn woonplaats Antwerpen, was wellicht een vriendendienst.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt de rijwoning twee bouwlagen onder een complex zadeldak (leien). De lijstgevel is opgetrokken in rood baksteenmetselwerk, decoratief verwerkt met natuursteen, op een arduinen plint. In overeenstemming met de opdeling in hoofd- en nevenruimten van het interieur, legt de asymmetrische compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet met drielichten. Dit laatste wordt op de bovenverdieping gemarkeerd door een bow-window, met aansluitend de overstekende, tweeledige houten geveltop in stijl- en regelwerk ontleend aan de ‘Old English'-stijl. Andere typische kenmerken zijn de houten luifel van de rondboogdeur, en het metselwerk met dambordpatroon in het boogveld en de borstwering van het bovenvenster. Het houten schrijnwerk van de vensters, de dakkapel en de deur met smeedijzeren tralie is bewaard.

Volgens de bouwplannen omvat de begane grond een suite van salon en eetkamer, geflankeerd door de traphal en de keuken, en aansluitend een smalle achterbouw met berging en toilet aan de overdekte binnenplaats. De bovenverdieping biedt ruimte aan drie slaapkamers en een badkamertje. Het dakniveau herbergt een mansardekamer, een linnenkamer en een zolder.