Eclectisch hoekpand met Vlaamsekaai

Beschrijving

Op de hoek van de Vlaamsekaai en de Verlatstraat is een eclectisch hoekpand gelegen, gebouwd rond 1906 voor Jules Van Malderen naar ontwerp van architect M. Van Nieuwerburgh. De plannen uit het bouwdossier tonen ons dat het gelijkvloers van bij het begin was voorzien voor een café op de hoek en een winkel op de begane grond in de Verlatstraat. De verdiepingen werden ingenomen door appartementen. Dit type opbrengsteigendom, met een combinatie van handelsgelijkvloers en appartementen, is typerend voor de Vlaamsekaai. De bouwstijl van het pand echter, eclectisch met gebruik van gele baksteen voor het parement, wijkt af van het algemene straatbeeld van de als stadsgezicht beschermde Vlaamsekaai, dat bijna integraal bestaat uit rode bakstenen panden in neorenaissancestijl.

Het gaat om een hoekpand van vier traveeën in de Verlatstraat + vier traveeën in de Vlaamsekaai en vier bouwlagen onder platte bedaking. De lijstgevels hebben een geel bakstenen parement met verticale en horizontale banden in rode baksteen, die de gevel een licht, speels karakter geven. Brede, houten kroonlijst op klossen en op opvallende modillons, die het eindpunt vormen van slanke pilasters met natuurstenen kapitelen die de bovengevels van het pand ritmeren. Begane grond met hardstenen plint en een brede, ijzeren puilijst met rozetten en rechthoekige muuropeningen. In de afgeronde hoek een deur naar de oorspronkelijke caféruimte, in de Verlatstraat verder een deur naar de winkel en een deur naar de bovenliggende appartementen. Op de verdiepingen segmentbogige vensteropeningen met tegelpaneeltjes op de borstweringen; bij renovatie allemaal voorzien van een nieuw metalen balkon.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 686.