Teksten van Gekoppelde burgerhuizen

Koppelwoning gebouwd door Henri de Jans ()

Halfvrijstaande koppelwoning in spiegelbeeld, met souterrain en voortuin. Gebouwd vóór 1916 door Henri de Jans (+1916), aannemer in Brugge en broer van kunstschilder Edouard de Jans (1855-1919).

Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen met historiserende trapgevels met kruisvormige bekroning. Rechthoekige deuren en vensters op de verdieping met lateien. Voorts rond- en korfboogvensters, alle muuropeningen hebben ontlastingsbogen met aanzetstenen en mascarons als sluitsteen, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. De voortuin van nummer 8 is van de straat afgescheiden door een opengewerkte betonafsluiting.

De huisnaam van nummer 8 (villa Mimosa) is nog vaag te zien op de voordeurlatei. De huisnaam van nummer 10 (Villa Glandon) is wellicht nog bewaard onder de later aangebrachte verf.

• DEJANS Marc 2016: schriftelijke mededeling (email 16 juni 2016).
  • VAN VLAENDEREN Patricia 2012: Gekoppelde burgerhuizen. In: Inventaris Onroerend Erfgoed.

Auteurs:  Debonne, Vincent

Gekoppelde burgerhuizen ()

Halfvrijstaande koppelwoning in spiegelbeeld, met souterrain en voortuin, gebouwd tijdens het interbellum.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia