erfgoedobject

Bronzen sculptuur

bouwkundig element
ID
214184
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214184

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bronzen sculptuur
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Bronzen beeldhouwwerk van 1913 met afbeelding van een jongen en een meisje, afkomstig van de "Home du Grand Air" langs de Kerkstraat (zie Kerkstraat straatinleiding en de voormalige ontspanningshal van het Oeuvre du Grand Air). Het echtpaar Carlier-Detienne uit Bergen sticht in 1896 langs de Kerkstraat rechts van het klooster een vakantiekolonie voor zwakke kinderen. In 1962 worden de activiteiten stopgezet en wordt het beeld vanuit de eetzaal van de instelling verplaatst naar het plantsoen. Het gebouw dient nog voor zeeklassen waarna het vanaf 1985 leegstaat en in de jaren 1990 wegens verkrotting wordt gesloopt en vervangen door een residentieel gebouw.

Bronzen beeld op vierkante bakstenen sokkel met realistische voorstelling van twee zwakke kinderen in de klederdracht van de kolonie. Op de sokkel een bronzen plaat met opschrift "A/ JULES CARLIER/ PRESIDENT/ DE L'OEUVRE DU GRAND AIR/ SES AMIS/ DU COMITE CENTRAL INDUSTRIEL/ DE BELGIQUE/ 1913".

  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 250-251.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bronzen sculptuur [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214184 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.