Burgerhuis in art-nouveaustijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Wilrijk
Straat Kruishofstraat
Locatie Kruishofstraat 207, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art-nouveaustijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Huis Guiette: buffer

Deze aanduiding is geldig sinds 17-07-2016.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis in sobere art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van Adolf Smet, naar een ontwerp door architect Edmond Lauwens uit 1912. De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, wiens loopbaan omstreeks 1910 van start lijkt te zijn gegaan. In vergelijking met andere van zijn realisaties uit de periode vóór de Eerste Wereldoorlog, die zich onderscheiden door een uitbundiger art-nouveaukarakter, is de woning Smet veeleer conventioneel van aard. Typisch voor deze wijk, ontwierp Lauwens hier meerdere van dergelijke burgerhuizen en het hotel-restaurant "Au Rond Royal" op de hoek van de Eglantierlaan en de Varenlaan.

De lijstgevel, die aan een regelmatig compositieschema beantwoordt, heeft een verzorgd parement uit geel baksteenmetselwerk in halfsteens en kruisverband, met speklagen, hoekblokken er dorpels in natuursteen, en een plint in arduin. De gedrukte korfboogopeningen zijn voorzien van een entablement op de begane grond, en een typisch geprofileerde lekdrempel met spuwer op de bovenverdiepingen, al of niet met onderdorpel. Een korfboogfries en een kroonlijst tussen postamenten vormen het hoofdgestel, dat oorspronkelijk versierd was met decoratieve beugels en topstukken uit smeedijzer. Typisch art nouveau zijn de sgraffitopaneeltjes met bloemenranken en een meeuw in grisaille op de borstwering van de bovenste verdieping en in het hoofdgestel. Deze zijn toe te schrijven aan de Brusselse sgraffitokunstenaar Paul Cauchie. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters is bewaard.

Volgens de bouwplannen volgt de plattegrond de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond wordt de suite van salon, eetkamer, veranda met bovenlicht en overdekt terras, geflankeerd door de inkom, het trappenhuis en de keuken. De bovenverdiepingen omvatten een voorkamer over de volledige breedte en een achterkamer, met aansluitend het sanitair.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 238#497.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2012

Relaties

maakt deel uit van Kruishofstraat

Kruishofstraat, Kruishofstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.