Burgerhuis in art-decostijl

Beschrijving

Burgerhuis in sobere art-decostijl gebouwd in opdracht van Joseph Lavigne, naar een ontwerp door architect Willie Pijl uit 1926. Lavigne was handelaar in scheepsbenodigdheden zoals scheepstouw en staalkabel, gevestigd in de nabijheid van de dokken. Architect Pijl, die in het Antwerpse actief was van kort vóór de Eerste Wereldoorlog tot zijn overlijden in 1945, legde zich vooral toe op het vrijstaande landhuis voor de burgerij. Waar in zijn vroege werk tot eind jaren 1920 de eclectische stijl werd afgewisseld met de cottagestijl en later de art deco, ontwikkelde hij in de jaren 1930 een herkenbaar baksteenmodernisme met een strakke volumewerking.

De rijwoning met een gevelbreedte van vier traveeën, telt drie bouwlagen onder een plat dak. Bekroond met een mijterboogvormig fronton, heeft de lijstgevel een parement uit rode baksteen waarin ruim natuursteen is verwerkt, op een arduinen plint. Het metselwerk in kruisverband wordt expressief verlevendigd met rollagen ter hoogte van de borstwering en in het fronton, en een baksteenmozaïek in de fries. Geleed in horizontale registers legt de compositie de klemtoon op de middenas, met als blikvanger een rondboogdrielicht met een smeedijzeren balkon op de bovenste verdieping. Het inkomportaal met entablement en de driezijdige houten erker van de woonkamer doorbreken de gevelsymmetrie op de begane grond. Duits van inspiratie is het geveldecor, zoals de gevelstenen met parellijst en de typische zuiltjes van het portaal en het drielicht waaruit een verwantschap blijkt met de architectuur van generatiegenoot Jef Huygh, en het verzorgde smeedwerk met spiraalpatroon. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters met kleine roedeverdeling in het bovenlicht en rolluiken is bewaard. Hetzelfde geldt voor het eenvoudige smeedijzeren voortuinhek tussen arduinen postamenten met een bolornament. De gevel is sterk begroeid met een hoog opklimmende Wisteria.

De L-vormige plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis. Op de begane grond wordt de suite van woonkamer, fumoir en overdekt terras geflankeerd door de vestibule, de traphal met bovenlicht en de keuken. De eerste verdieping biedt ruimte aan drie slaapkamers en de badkamer, daar waar vier overige slaapkamers de tweede verdieping innemen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1926#23399; foto's FOTO-OF#6327 en GP#2629.