erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

bouwkundig element
ID
214201
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214201

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen bij Drift nummer 45. Gebouwd in 1880 door de familie Soetaert als bedanking voor een bekomen weldaad. Naar verluidt zou er ook een wonderbaarlijke genezing zijn gebeurd.

Verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met gecementeerde gevels. Rondboogdeur met bewaarde vleugeldeuren met hang- en sluitwerk, rechts van de deur een muuranker in kruisvorm. Ronde venstertjes met metalen roedeverdeling in de zijgevels. Op de geveltoppen van voor- en achtergevel is een gecementeerd calvariekruis aangebracht.

Interieur. Witbepleisterde muren onder geknikt gewelf, bekleed met panelen met cassettes, centrale ster geflankeerd door ruitmotieven. In trompe-l'oeil beschilderde neogotische altaarnis achter een houten deur met panelen en houten tralies. Erboven een beschilderd Grieks kruis met bizarre versiering geflankeerd door twee kleine vierpassen. Vloer met grijze plavuizen.

Overwoekerd door klimop, taxushagen tegen de zijgevels en esdoorn aan de noordkant.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeenten Klemskerke, Vlissegem, Wenduine, sine loco, 2000, wenduine2.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 69.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Meer informatie en recente beelden van de kapel zijn te vinden op deze website: Kapelletje langs de Drift (jouwweb.site)

  • Informatie verkregen van Tom Huyghebaert (februari 2024).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214201 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.