Burgerhuis ontworpen door René Derleyn

Beschrijving

Rijhuis in 1912 ontworpen door architect René Derleyn (Wenduine). Volgens een oude foto met twee korfboogvensters op de begane grond, later omgebouwd tot huidige winkelpui.

Baksteenbouw van vier bouwlagen en twee traveeën onder plat dak. Parement in gele en rode baksteen, laatst genoemde ook bij de ontlastingsbogen van het korfboogvenster (eerste verdieping) en de gekoppelde rondboogvensters (tweede verdieping). Gecementeerde banden, hoek- en sluitstenen. Op de eerste verdieping een houten erker met bekronend, houten balkon. Bewaard schrijnwerk bij de vensters in de bovenbouw met in de bovenlichten kleine roedeverdeling. Vierde bouwlaag uitgewerkt als dakverdieping, bekleed met leien en met twee dakvensters.

• Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen Wenduine, 1912.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Wenduine, van middeleeuws vissersdorp tot familiebadplaats, Beernem, 2008, p. 167.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia