Hoekhuis Butterfly

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis Butterfly

Beschrijving

Beeldbepalend pand met souterrain en halfondergrondse garage op de hoek met de Langestraat. Zogenaamd "BUTTERFLY" volgens opschrift rechts van de deur, wellicht uit de jaren 1940. Met voortuinen aan beide zijden en van de straat afgescheiden door taxushagen. Baksteenbouw van twee bouwlagen met twee monumentale oplopende hoekerkers en onder platte daken met brede dakranden. Geelbakstenen parement gecombineerd met zwartgeglazuurde tegels voor de omlijstingen van de muuropeningen. Een brede trap met bakstenen balustrades leidt naar de verhoogde begane grond. De deur, het flankerend venstertje en de hoge, smalle ramen van het trappenhuis hebben een rondboog. De andere muuropeningen zijn rechthoekig, bewaard schrijnwerk, onder andere met glas in lood. De hoekerkers, die de inkompartij flankeren, hebben afgeronde hoeken, een vorm die wordt herhaald in de overstekende dakranden met zigzagversiering.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia