erfgoedobject

Gedenkteken Alphonse Lange

bouwkundig element
ID
214211
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214211

Juridische gevolgen

Beschrijving

Monument als gedenksteen voor Alphonse Lange (1865-1897), opgesteld in het Park Lange. Volgens opschrift gerealiseerd in "1898" door beeldhouwer "HIPP. LE ROY" en ter nagedachtenis aan luitenant Lange die tijdens gevechten in Congo met Arabische slavenhandelaars op 15 oktober 1893 gewond geraakt. Hij wordt bevelhebber over verschillende Congolese posten en tot kapitein benoemd. Ziek door buikloop zoekt hij genezing in Wenduine waar hij in 1897 overlijdt. Zijn vrienden richten in 1898 op het kerkhof van Wenduine een gedenksteen op. Met de verwijdering van het kerkhof circa 1930 wordt het beeld overgedragen aan de gemeente, het gedenkteken krijgt een plaats in het Park Lange. Door werkzaamheden geraakt het monument beschadigd en wordt niet helemaal in de oorspronkelijke staat heropgebouwd.

Stèle en sokkel in ruw gehouwen blokken grijze natuursteen met bovenaan een bronzen bekleding waarin een buste van een militair. Meerdere (deels verdwenen) opschriften over het leven van Alphonse Lange.

  • LEPEER L., Vin Dune an de Zee, Wenduine, 1974, p. 247-250.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gedenkteken Alphonse Lange [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214211 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.