erfgoedobject

Burgerhuis in art-nouveaustijl

bouwkundig element
ID
214218
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214218

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in sobere art-nouveaustijl vermoedelijk opgetrokken omstreeks 1912. Het pand, waarvan geen bouwdossier werd teruggevonden, is een gaaf voorbeeld van het eenvoudige type burgerhuis van vóór de Eerste Wereldoorlog, dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" mee het straatbeeld bepaalt.

Met een gevelbreedte van drie traveeën telt de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel heeft een verzorgd parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, doorspekt en verwerkt met natuursteen, op een arduinen plint. In overeenstemming met de opdeling en hoofd- en nevenruimten van het interieur, legt de asymmetrische compositie de klemtoon op de zijtraveeën, gekoppeld door een tweelicht en een breed boogvenster met balkon. De verder onversierde gevel onderscheidt zich door de gevarieerde boogvorm van de vensters met typische hoekblokken, en de smeedijzeren balkonleuning. Het houten schrijnwerk van de deur, de vensters met typische roedeverdeling en de dakkapellen is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond wordt de gebruikelijke suite van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de vestibule, het trappenhuis en de keuken.


Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art-nouveaustijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214218 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.