Eclectisch burgerhuis of meergezinswoning

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in eclectische stijl vermoedelijk opgetrokken omstreeks 1912. Het pand, waarvan geen bouwdossier werd teruggevonden, is een gaaf voorbeeld van het eenvoudige type rijhuis van vóór de Eerste Wereldoorlog, dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" mee het straatbeeld uitmaakt. Daarbij is het onderdeel van een homogeen bouwblok dat uit negen van dergelijke huizen bestaat. Met het inmiddels verbouwde aanpalende pand (Kruishofstraat 241), vormt het pand een geheel van twee gekoppelde woningen in spiegelbeeld.

Met een gevelbreedte van twee traveeën telt de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De lijstgevel heeft een parement uit rode baksteen, met natuurstenen speklagen, dorpels en hoekblokken, op een arduinen plint. Geleed door de puilijst en de houten kroonlijst, kenmerkt de compositie zich door een regelmatige opbouw met steekboogopeningen. De borstwering van de eerste verdieping is versierd met sgraffitopaneeltjes (?) - vandaag sterk vervuild of vervaagd, het hoofdgestel met een tegelfries. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters met typische roedeverdeling bleef behouden. Het aanpalende pand met een parement in gele baksteen is op enkele details na identiek; de pui en het schrijnwerk werden hier vernieuwd.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw bestaat. Daarbij worden op de begane grond het salon en de eetkamer geflankeerd door de inkomhal, het trappenhuis en de keuken.