Eclectisch burgerhuis of meergezinswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Wilrijk
Straat Kruishofstraat
Locatie Kruishofstraat 243, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis of meergezinswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in eclectische stijl vermoedelijk gebouwd omstreeks 1912. De rijwoning waarvan geen bouwaanvraag werd teruggevonden, heeft een gevelbreedte van drie traveeën en telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). Het gebouw is een vrij gaaf voorbeeld van het eenvoudige type rijhuis van vóór de Eerste Wereldoorlog, dat in dit gedeelte van de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt" mee het straatbeeld uitmaakt. Daarbij is het onderdeel van een homogeen bouwblok dat uit negen van dergelijke panden bestaat.

De lijstgevel onderscheidt zich door een typisch parement uit witte Silezische baksteen, met contrasterende speklagen en ontlastingsbogen in antracietkleurige baksteen, natuurstenen dorpels, hoekblokken en een balkon, en een arduinen plint. Symmetrisch van compositie en geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel, leggen een balkon met balustrade en een dakkapel met gebogen fronton de klemtoon op de middenas. Het drielicht van de eerste verdieping wordt opmerkelijk overspannen door een ontlastingsboog, met een sgraffitopaneel in het boogveld. Het motief van gestileerde bloemenranken in grisaille is helaas sterk vervaagd; de kleine sgraffito’s onder de kroonlijst zijn nagenoeg volledig verdwenen. Deze zijn toe te schrijven aan de Brusselse sgraffitokunstenaar Paul Cauchie. Van het houten schrijnwerk is enkel de deur bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Daarbij wordt de suite van salon en eetkamer op de begane grond, geflankeerd door de inkomhal, het trappenhuis en de keuken.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2012

Relaties

maakt deel uit van Kruishofstraat

Kruishofstraat, Kruishofstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.