erfgoedobject

Rijhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
214223
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214223

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijhuis in eclectische stijl vermoedelijk opgetrokken omstreeks 1912. Van het gebouw dat een poortdoorgang en een bovenwoning omvat, werd geen bouwaanvraag teruggevonden.

Bouwheer was vermoedelijke de aannemer Eduard Van Biesen, die in 1911 op het achterliggende binnenterrein zijn bedrijfsgebouwen had opgetrokken. Deze omvatten kantoren en magazijnen, een loods voor kalk, een 'broyeur' of breekmolen, een schrijnwerkerij met machinekamer, een schildersatelier en een paardenstal. Het complex maakte in de jaren 1960 plaats voor garageboxen. Van Biesen was vóór de Eerste Wereldoorlog als aannemer en bouwpromotor bijzonder actief in deze wijk. Behalve meerdere burgerhuizen in de Kruishofstraat, de Berkenlaan en de Eglantierlaan, bouwde hij hier ook twee beeldbepalende hoekpanden met een café of hotel-restaurant.

Met een gevelbreedte van drie traveeën telt de rijwoning drie bouwlagen hoog onder een pseudo-mansarde. De lijstgevel heeft een typisch parement uit gele baksteen met contrasterende speklagen uit antracietkleurige baksteen, en natuurstenen dorpels, hoekblokken en lijstwerk. Opmerkelijk is het gebruik van ijzeren I-balken met rozetten als vensterlateien. De middenas wordt gemarkeerd door een drielicht met pilasters en een balkon, waarvan de (giet?)ijzeren borstwering wellicht werd vervangen. Het houten schrijnwerk van de deur- en vensters bleef behouden, de kroonlijst en de dakkapellen werden met kunststof bekleed.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 238#454.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rijhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214223 (Geraadpleegd op )