erfgoedobject

Burgerhuis in art-decostijl

bouwkundig element
ID
214224
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214224

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in gematigde art-decostijl gebouwd in opdracht van J. Mattheys, naar een ontwerp door architect Guillaume Meulenbroeckx uit 1928 (inscriptie). Meulenbroeckx, bestuurslid van de Koninklijke Maatschappij der Bouwmeesters van Antwerpen, was in Antwerpen actief van omstreeks 1910 tot midden jaren 1950. Over zijn werk is tot op heden weinig bekend.

Met een gevelbreedte van drie traveeën telt de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De sobere lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, ruim verwerkt met natuursteen, op een arduinen plint. Horizontaal opgedeeld in een gedrukte pui en een bovenbouw met houten kroonlijst, legt de axiale compositie de klemtoon op de hoge bel-etage. Het gevelvlak wordt hier centraal doorbroken door een bow-window met drielicht, koepeldak en typische cannelures op de borstwering. De pui en de bovenste verdieping hebben een klassieke indeling. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk van de deur en vensters met art-decosmeedwerk en typische roedeverdeling, is vernieuwd.

Volgens de bouwplannen beantwoordt de plattegrond aan de typologie van de bel-etagewoning, waarbij de lage begane grond ruimte biedt aan de inkom- en traphal, de spreekkamer en de keuken. Het salon en de eetkamer met office nemen de bel-etage in, de slaapkamers de bovenste verdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1928#29724; foto's FOTO-OF#6328 en GP#2626.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214224 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.