• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed hoeve

Beschrijving

Zeer diep gelegen hoeve toegankelijk via een lange, geasfalteerde oprit. Ligt vlakbij en ten zuiden van de Bommelzwin. Staat op een figuratieve kaart van 1701 als "Hofstede" getekend met meerdere gebouwen. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) afgebeeld met woonhuis met twee parallelle gebouwen zie huidig. Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht eventueel met oudere kern.

Betegeld erf, aangelegd als terras, toegankelijk via een witbepleisterd poortgebouw boven een grijze plint en met brede korfboogopening. Langgestrekt boerenhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde voorgevel boven een grijsbeschilderde plint. Rechthoekige muuropeningen met beluikte vensters. Rechts aansluitende muur met rondboogpoort met imposten in gesinterde baksteen.

Achterliggende, hoge schuur (stal in witbeschilderde, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nummer 1317. Kaart van een hofstede te Wenduine, 1701.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia