Eclectisch samenstel van meergezinswoningen

Beschrijving

Dit eclectische samenstel van drie meergezinswoningen met winkelgelijkvloers werd gerealiseerd rond 1904 voor opdrachtgever F. Tijs-Van Linden, wonende in de Volkstraat op nummer 51. Schrijnwerker F. Tijs deelt familienaam en woonadres met bouwmeester Guillaume Tijs, waardoor we er van uitgaan, dat deze woningen door Guillaume Tijs zijn ontworpen. Bijkomend argument is dat een sterk gelijkaardig ontwerp aan de overkant van de straat in het betreffende bouwdossier door deze architect is getekend.

Typerend voor de Volkstraat is dat de panden vrij hoog zijn in vergelijking met de omliggende straten, namelijk vier bouwlagen tellende. Ook het gele bakstenen parement, horend bij de begin-20ste-eeuwse eclectische bouwstijl, is kenmerkend voor de Volkstraat. De panden op nummers 28 en 30, die het eerst werden gebouwd, hebben twee traveeën, het later toegevoegde pand op nummer 26, telt drie traveeën. De drie panden hebben dezelfde gevelopbouw en –afwerking, met een winkelpui op de begane grond (enkel bij 26 bewaard), en een sobere, klassieke opbouw van de bovengevel, met rechthoekige muuropeningen waartussen telkens een pilaster met natuurstenen kapiteel is geplaatst en een houten kroonlijst op klossen en met tandfries. Een eclectisch element is het gebruik van de ijzeren lateien met rozetten als bovendorpels van de vensteropeningen.

Klassieke plattegrond met enfilade van drie kamers, verbonden door een flankerende gang met trappenhuis; keuken, veranda en washuis in de achterbouw, stadstuin.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 183 (26), 1904 # 86 (28-30).