Neoclassicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Beringen
Deelgemeente Beverlo
Straat Beverlo-Dorp
Locatie Beverlo-Dorp 19, Beringen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Beringen (actualisaties: 05-09-2007 - 07-09-2007).
  • Adrescontrole Beringen (adrescontroles: 30-10-2007 - 30-10-2007).
  • Inventarisatie Beringen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Alleenstaand neoclassicistisch herenhuis; dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen) met twee waarschijnlijk recente dakkapellen, uit midden 19de - tweede helft 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel op een gecementeerde plint; gebruik van hardsteen voor lateien en lekdrempels der rechthoekige vensters. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting voorzien van neuten en een vooruitspringende druiplijst. Bolronde, bakstenen kroonlijst. Aanbouw van één bouwlaag en twee traveeën onder een leien dak tegen de linkse zijgevel. Bakstenen dienstgebouw uit de eerste helft van de 19de eeuw, in de tuin. Drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien en halve radvensters op de halve verdieping. Sporen van een vroeger gebouw in stijl- en regelwerk in de rechterzijgevel.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Beverlo

Beverlo (Beringen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.