Meergezinswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meergezinswoning

Beschrijving

Deze eclectische meergezinswoning werd rond 1905 gebouwd op kosten van en naar ontwerp van de Borgerhoutse bouwmeester E. Matthieu. Net zoals bij zijn eigen woning, koos hij voor een eclectische, veelkleurige bouwstijl, waardoor de woning perfect aansluit bij het straatbeeld. Hij liet deze woning wellicht bouwen als opbrengsteigendom.

Het pand telt drie traveeën en vier bouwlagen onder platte bedaking, waarmee het ook op vlak van verhoudingen past bij de relatief hoge panden in de Volkstraat. De lijstgevel is bekleed met gele bakstenen parementsteen, tussen een houten kroonlijst op klossen en een hardstenen plint. In de venstertravee zijn de twee vensters op elke bouwlaag gekoppeld; de bovengevel is ingedeeld door pilasters. De begane grond heeft rondbogige muuropeningen, de boogvorm wordt op de tweede bouwlaag herhaald door een rondboogveld boven de rechthoekige vensters, opgevuld met siermetselwerk. Op de derde en vierde bouwlaag vensteropeningen onder rechte natuurstenen latei. Onder de kroonlijst, een decoratieve tegelfries, typisch voor de begin-20ste-eeuwse eclectische panden.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905 # 1777.

Auteurs: Cornelis, Fien; Hooft, Elise