Twee neoclassicistische meergezinswoningen

Beschrijving

Aan de oneven zijde van de Volkstraat zijn een aantal ononderbroken begin-20ste-eeuwse gevelwanden bewaard, onder meer van nummer 31 tot 45. De eerste twee woningen in de rij zijn buitenbeentjes in de straat, omdat ze een neoclassicistische, bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel hebben, in een straatbeeld dat verder getypeerd wordt door kleurrijke eclectische gevels. De neoclassicistische woningen zijn echter zeer goede voorbeelden van de standaard architectuur op het Zuid, namelijk neoclassicistische burgerhuizen en meergezinswoningen van drie traveeën en drie tot vier bouwlagen onder zadeldaken. De gevels volgen de conventionele indeling en afwerking, met houten kroonlijsten op klossen, hardstenen plinten, kordons en doorlopende onderdorpels, balkons die de centrale travee accentueren en regelmatig geplaatste, rechthoekige muuropeningen in omlijstingen. De woning op nummer 31 werd gebouwd voor C. Geerts rond 1902; een jaar eerder ontwierp aannemer Th. Diels de naastgelegen woning in opdracht van P. Jacobs. Bij 31 werd de begane grond aangepast.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1902 # 934 (31), 1901 # 1369 (33).

Auteurs: Cornelis, Fien; Hooft, Elise