erfgoedobject

Meulestedebrug

bouwkundig element
ID
214245
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214245

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meulestedebrug
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meulestedebrug
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De Meulestedebrug is een brug over het kanaal Gent-Terneuzen. Dat kanaal werd onder Willem I gegraven om Gent een uitweg naar de Westerschelde en de zee te bezorgen. De Meulestedebrug verbindt de Gentse arbeiderswijk de Muide met Wondelgem. Het is de eerste brug, vertrekkend uit Gent, waarover het wegverkeer het kanaal kan oversteken. De enige daaropvolgende brug voor wegverkeer over het kanaal is die in Zelzate.

De huidige Meulestedebrug werd in 1955 gebouwd, ter vervanging van een oorspronkelijke draaibrug. Die draaibrug werd in 1940 aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vernietigd. De huidige brug is een basculebrug die is samengesteld uit vakwerkliggers. De brug heeft houten looppaden in overkraging. Het contragewicht is ingewerkt in een basculekelder. De brug is volledig geklonken.

De brug is beeldbepalend als poort tot de oude haven van Gent. Het is bovendien één van de weinige operationele basculebruggen in de buurt van Gent.

  • DECAVELE J. 1977: Honderdvijftig jaar kanaal Gent-Terneuzen, Gent.

Auteurs: Van Dijck, Maarten
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Meulestedebrug [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214245 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.