Hoeve De Blauwe Balie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Blauwe Balie

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen rond een verhard erf zogenaamd "DE BLAUWE BALIE" volgens houten bord met opschrift. De hoeve staat op een 18de-eeuwse kopie van een kaart van 1706 aangeduid met twee parallelle volumes. Deze configuratie is ook te zien op een kaart van 1749 en op de Atlas der Buurtwegen (1842), hier beschreven als "Ferme Dumont". De Ferrariskaart (1770-1778) toont een andere situatie met drie gebouwen in een U-vormige opstelling.

Ten noorden van het erf een langgestrekt volume met woonhuis en geïncorporeerde stallingen, eventueel met kern teruggaand tot de 17de eeuw.

Verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) met ongelijke nokhoogte. Gerenoveerd en met aangepaste muuropeningen.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen Collectie Mestdagh, nummer 221: Kaart van een hoeve en gronden te Klemskerke, eigendom van Fr. De Bron, door Jean Lobbrecht, 18de-eeuwse kopie naar een origineel uit 1706.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen Collectie Mestdagh, nummer 1830: Kaart van een hoeve en gronden te Vlissegem, eigendom van André Dubois, door P. Gilliodts, 1749.
  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 100.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia