erfgoedobject

Hoeve De Blauwe Balie

bouwkundig element
ID
214251
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214251
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Blauwe Balie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen rond een verhard erf zogenaamd "DE BLAUWE BALIE" volgens houten bord met opschrift. De hoeve staat op een 18de-eeuwse kopie van een kaart van 1706 aangeduid met twee parallelle volumes. Deze configuratie is ook te zien op een kaart van 1749 en op de Atlas der Buurtwegen (1842), hier beschreven als "Ferme Dumont". De Ferrariskaart (1770-1778) toont een andere situatie met drie gebouwen in een U-vormige opstelling.

Ten noorden van het erf een langgestrekt volume met woonhuis en geïncorporeerde stallingen, eventueel met kern teruggaand tot de 17de eeuw.

Verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) met ongelijke nokhoogte. Gerenoveerd en met aangepaste muuropeningen.

  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen Collectie Mestdagh, nummer 221: Kaart van een hoeve en gronden te Klemskerke, eigendom van Fr. De Bron, door Jean Lobbrecht, 18de-eeuwse kopie naar een origineel uit 1706.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen Collectie Mestdagh, nummer 1830: Kaart van een hoeve en gronden te Vlissegem, eigendom van André Dubois, door P. Gilliodts, 1749.
  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 100.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 98.

Bron     : -
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve De Blauwe Balie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214251 (Geraadpleegd op )