Roepsteen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Roepsteen

Beschrijving

Ronde zogenaamde 'roepsteen' of kerksteen in beton. Gelegen tegen de zijgevel van het "Kloosterhof" langs het kerkpad van de Sint-Clemenskerk. Diende als opstap voor de veldwachter, belleman of gemeentebode bij het afroepen na de zondagsmis van officiële mededelingen. De steen is moeilijk te dateren maar het gebruik stamt zeker uit het ancien régime en blijft in Klemskerke nog tot circa 1940 in voege.

De stenen (een trommel en restant van een achthoekige sokkel als opstapje) zijn wellicht restanten van een zuil.

• MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 27, p. 149.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia