Kleine hoeve

Gemeente De Haan
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 113, De Haan (West-Vlaanderen)

• Aanvulling De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-2011 - 31-12-2011).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kleine hoeve

Beschrijving

Kleine, voormalige hoeve met het woonhuis aan en dwars op de straat gelegen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier een volume aangeduid. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) opgetekend als tweewoonst zonder bijgebouw. Het huis werd later onder een breder dak geplaatst, vlechtingen in de straatgevel tonen de oorspronkelijke dakhelling.

Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak met aandak (mechanische pannen). Rechthoekige vensters onder andere met bolkozijn. Het voormalig landgebouw links is nu ingericht als garage. Witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Beide volumes zijn verbonden door een witbeschilderde muur versterkt met steunberen.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia