Teksten van Villa Populierenhof en Villa Zorgvliet

Villa Populierenhof en Villa Zorgvliet ()

Achterin gelegen woning "POPULIERENHOF". Samen met nummer 9 ("Zorgvliet") op de plaats van een hoeve die op de Ferrariskaart (1770-1778) staat afgebeeld met twee parallelle volumes. In 1902 eigendom van de familie Castaigne-De Smet uit Brussel die ernaast in 1896-1898 een vakantiewoning had laten bouwen (zie Grotestraat nummers 3-7). In 1902 wordt een landgebouw afgebroken en het woonhuis aan de westzijde (nummer 9) uitgebreid. In 1922 wordt het geheel opgesplitst in twee wooneenheden waarbij de westvleugel als huis (nummer 9) wordt heropgebouwd. Eventueel kent nummer 25 dan ook enkele wijzigingen. In 1953 worden beide woningen vergroot.

Toegankelijk via een brede, geasfalteerde oprit met aan de straat bakstenen pijlers van de vroegere erftoegang.

Nummer 25 wellicht nog met een oudere kern en met aanpassingen uit de jaren 1920 en 1950. Lage, witbeschilderde verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint. Centrale dwarsvleugel met inkom onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen) en flankerende lage vleugels onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Regionalistische inslag onder meer getypeerd door steunberen, brede luifel boven de inkom, beluikte vensters met kleine roedeverdeling. Rechthoekige en segmentboogvormige muuropeningen, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk.

Grotestraat nummer 9 wordt getypeerd door wisselend dakenspel, erkers en veranda en getoogde en beluikte vensteropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1902/3, 1922/9, 1953/3.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Villa Zorgvliet ()

Nummer 9. Achterin gelegen villa in cottagestijl, zie wisselend dakenspel, erkers, veranda met houten bebording, getoogde en beluikte vensteropeningen.

Auteurs:  Huys, Martine