Hoeve ingeplant aan historische vijfsprong en in landelijke omgeving met kasseiweg en pleintje met kapel en kapelboom.
Historiek
De hoeve wordt vermoedelijk in kern al weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1777), maar verschijnt pas in zijn huidige extensie in de Atlas der Buurtwegen (1840-1844). De hoeve ligt hier aan een pleintje bij een vijfsprong ten westen van het centrum van Koersel. Op het plein, den Hoek genaamd, wordt een kapelletje en calvarie aangeduid. In de eerste helft van de 20ste eeuw wordt de spoorlijn naar Beringen mijn aangelegd die een van de vijf wegen afsnijdt. De hoeve werd tijdens het interbellum eigendom van de NMBS. Blijkens de stijl van het gebouw moet het omstreeks deze periode zijn versteend. Niettemin is de oudere structuur, waarschijnlijk vakwerkbouw, een beslissend stempel gedrukt op de verschijningsvorm. In de jaren 1980 wordt de hoofdweg, de Korspelsesteenweg, rechtgetrokken. Het oude tracé verloor zijn betekenis en ook het kruispunt degradeerde.
De gehele site is een laatste sprekende getuige van het oude landelijke gehucht Korspel, dat elders door moderne stedenbouwkundige ontwikkelingen veel van zijn karakter heeft verloren.
Beschrijving
De langgestrekte hoeve heeft een woonhuis-stallen-schuur ordonnantie, en is opgetrokken in baksteen onder een schilddak met mechanische (boven het woonhuis) en Vlaamse pannen (boven de andere delen). De voorgevel is van links naar rechts voorzien van twee vensters, een woonhuisdeur, een venster, een lage poort, een schuurpoort, een tweede lage poort en een secundaire deur. De lage poorten, deuren en vensters zijn afgedekt door houten lateien, de vensters hebben hardstenen onderdorpels. De deur heeft een origineel bovenlicht met cannellures, het vensterschrijnwerk varieert: tweevleugelig met of zonder bovenlicht. Van de achtergevel gaat het rechterdeel (woonhuisbreedte) schuil achter een aanbouw onder een laag lessenaarsdak. De pannen van het dakschild over dezelfde breedte zijn ook vervangen door mechanische exemplaren. De kopgevels zijn blind. Intern vertoont het woonhuis een traditionele structuur met een hoge centrale schoorsteen en gekoppelde deurtjes.
Vandaag is de hoeve nog steeds ingeplant op een perceel tussen twee armen van een oude vijfsprong, die intussen van secundair belang zijn geworden. Achter de hoeve ligt een deels omhaagd weiland. Het kruispunt en het oude tracé van de Korspelsesteenweg behielden een kasseibestrating. Op het kruispunt bleef een kapelletje bewaard (nu een recentere paalkapel), beschaduwd door een linde.
-
SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.