Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Beschrijving

Bedevaartkapel zogenaamd "Onze-Lieve-Vrouw van vrede", of in de volksmond kapel "Onze-Lieve-Vrouw van Klemskerke" genoemd. In 1938 opgericht als devotiekapel naar aanleiding van een wonderbaarlijke genezing. Elk jaar wordt op de tweede zondag van september een bedevaart gehouden.

Witbeschilderde en gecementeerde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige deur in de voorgevel met rechts een klein wijwatervat en boven de deur het opschrift "O.L.V. VAN VREDE / WEES GEGROET MARIA", drie mijtervormige venstertjes in de zijgevels. Deels omgeven door een ligusterhaag.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeenten Klemskerke, Vlissegem, Wenduine, sine loco, 2005, nummer 3.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 143.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia