omvat de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Antoniuskapel van 1680
Deze bescherming is geldig sinds
omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel van 1680
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Sint-Antoniuskapel van 1680: 16de-eeuws retabel
Deze bescherming is geldig sinds
omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel van 1680
Deze vaststelling was geldig van tot
De kapel is gelegen op een driehoekig pleintje, op het kruispunt met de Kroonstraat, waar zich eveneens een bakstenen waterput met gesmeed ijzeren bovenstel bevindt. Rechthoekige bakstenen kapel met gecementeerde en beschilderde gevels onder zadeldak (Vlaamse pannen); door verlenging der zijgevels en dak is een portaal ontstaan aan de voorgevelzijde. Gevelsteen met jaartal AO 1680. Rechthoekige muuropeningen. De achtergevel is voorzien van vlechtingen, top- en schouderstukken.
Mobilair: Antwerps retabel, het lijden van Christus voorstellende (circa 1525); volkse madonna (14de eeuw); Sint-Antoniusbeeld (17de eeuw).
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De kapel lag oorspronkelijk midden op een kruispunt van drie wegen. In de jaren 1990 werd het tracé dat van het noordoosten naar het zuidwesten liep afgeschaft. Het driehoekig perceel met de kapel bleef bewaard.
Bij de kapel staan twee lindes. Langs de straatkant wordt het perceel afgeboord door een geschoren beukenhaag.