Pijlerkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pijlerkapel

Beschrijving

Gelegen bij de oprit naar nummer 25. Bakstenen pijlerkapel, volgens opschriften opgericht in "1835" (achteraan) en herbouwd in "1954" (vooraan). Devotiekapel ter ere van Maria naar aanleiding van een dodelijke hoefslag die een paardenknecht treft. Kapelletje in rode baksteen onder zadeldakje (daktegels) op vierkante, bruinbakstenen sokkel. Beglaasde spitsboognis met beeld van Maria met Kind waaronder opschrift "AVE MARIA".

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeenten Klemskerke, Vlissegem, Wenduine, sine loco, 2005, nummer 4.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 143.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia