Kapel Heilige Antonius van Padua

Beschrijving

Kapel gewijd aan de Heilige Antonius van Padua. In 1908 gebouwd bij de hoeve "KAPELHOF". Opdrachtgeefster is barones Theresia Maria Bethune uit Marke, toenmalige eigenaar van de hoeve.

Neogotische kapel met driezijdige apsis opgetrokken in roodbruine baksteen onder geknikt en afgewolfd zadeldak (leien) op houten korbelen. Omlopende, bakstenen tandlijst onder de overstekende dakrand. Voorgevel met overhoekse en verjongende steunberen, spitsboogopening (deur is verdwenen) met rechts een wijwatervat in blauwe hardsteen.

Interieur met witbepleisterde muren onder houten gewelf. Altaar met beeld van Antonius van Padua achter smeedijzeren hekken. Vloer met ruitvormige cementtegels in geel en zwart.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1908/17.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 105, p. 144.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia