erfgoedobject

Oorlogsmonument

bouwkundig element
ID
214302
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214302

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorlogsmonument ter nagedachtenis van zes geallieerde vliegeniers, neergeschoten door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument werd door een tractor vernield en is recent hersteld naar ontwerp van Wilfried Saelens. In de nacht van 15 april 1942 vertrekken een aantal Engelse vliegtuigen vanuit Alconbury (Groot-Brittannië) naar Duitsland om er Dortmund te bombarderen. De Wellington III, met aan boord vijf Engelsen en een Canadees, wordt aan de Belgische kust door Duitse Flugzeugabwehrkanonen afgeschoten. De gesneuvelden worden met militaire eer op het kerkhof van Vlissegem begraven. Eenvoudige betonnen en witbepleisterde stèle met gebogen afwerking, geplaatst voor een bakstenen muurtje en ervoor een plantsoentje.

  • MONTEYNE M. VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 238.
  • De Haan (laatst geraadpleegd 11/05/2012).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214302 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.