Visserswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Visserswoning

Beschrijving

Vissershuisje, dwars op de weg georiënteerd en gelegen in een begraasde tuin. Het huisje staat op het primitief kadaster (circa 1830) maar nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1842) afgebeeld met een klein volume vlak tegen de weg. Volgens kadastergegevens wordt het huis circa 1847 opgesplitst. Circa 1883 wordt het huis aan de oostzijde uitgebreid en circa 1890 teruggebracht tot één woning. Het bakhuisje ten zuiden dateert van circa 1913. Lage, witgekalkte baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters. Witgekalkt ovenhuisje met ten westen ervan een ronde waterput.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1847/1, 1888/1, 1890/1, 1913/1.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia