Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Bescheiden burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag van 1893 gebouwd in opdracht van de bevriende juffrouwen Janette Van Der Auwera en Theresia Naegels. Aannemer was de schrijnwerker J. Vervloet uit de nabije Lange Lozanastraat. Deze eenvoudige architectuur is een representatief en goed bewaard voorbeeld van het conventionele neoclassicistische woningtype, dat in de tweede helft van de 19de eeuw de doorsnee bebouwing van de Markgravelei uitmaakte.

Met een gevelbreedte van twee traveeën telt de rijwoning twee bouwlagen onder een zadeldak (zink). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een arduinen plint, is horizontaal geleed in de pui met schijnvoegen en puilijst, en de bovenbouw afgewerkt door het klassieke hoofdgestel met een houten kroonlijst. De opstand volgt een regelmatige compositie met rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping voorzien van geriemde vensteromlijstingen, doorlopende lekdrempels en onderdorpels. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond wordt de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer (en veranda?), geflankeerd door de inkom, het trappenhuis en de keuken. Een grote en een kleine slaapkamer nemen de bovenverdieping in, met vermoedelijk een badkamer of 'cabinet de toilette' in de achterbouw.