Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Arthur Van Rijsseghem, naar een ontwerp door architect Adolphe Van Coppernolle uit 1906. De rijwoning maakte oorspronkelijk deel uit van een geheel van drie panden: twee identieke, volgens een repeterend schema gekoppelde burgerhuizen met neoclassicistische inslag, en een wat voornamer burgerhuis van het bel-etagetype in neorococostijl (voorheen Markgravelei 129 tot 133). Opdrachtgever Van Rijsseghem was aannemer van openbare werken: tussen 1911 en 1913 voerde hij de wegeniswerken uit voor de Nieuw-Parkwijk "Den Brandt". De bel-etagewoning was vermoedelijk bestemd als eigen huis van de aannemer, de gekoppelde woningen als vastgoedinvestering. Waar het tweede burgerhuis (voorheen nummer 131) in 1967 werd gesloopt, verdween de bel-etagewoning (voorheen nummer 133) samen met de woning Malevé op nummer 135 (architect Adolphe Vander Heyden, 1906) in 1985, in beide gevallen voor nieuwbouwflats.

Het complex Van Rijsseghem behoort tot het vroege werk van architect Van Coppernolle, die nog maar enkele jaren als architect actief was. Een jaar later, in 1907, tekende hij ook voor het initiële ontwerp van de aanpalende woning Joors, waarvan de bouw hem echter om een onbekende reden werd ontnomen. Naast veeleer conventionele architectuur als deze, liet hij zich vóór de Eerste Wereldoorlog vooral opmerken met realisaties in een gematigde art-nouveaustijl.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterd en beschilderd op een arduinen plint, is de lijstgevel opgebouwd uit een pui met schijnvoegen, en een door kolossale rechthoekige lisenen geritmeerde bovenbouw. In overeenstemming met de opdeling in hoofd- en nevenruimten van het interieur, legt de asymmetrische compositie de klemtoon op het twee traveeën brede zijrisaliet, gemarkeerd door een afgerond balkon. Horizontaal wordt de bovenbouw belijnd door een balustrade en het klassieke hoofdgestel. Van het oorspronkelijke houten schrijnwerk is enkel de deur bewaard; de garage is het gevolg van een latere verbouwing.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond wordt de enfilade van salon, eetkamer en veranda, zoals gebruikelijk geflankeerd door de vestibule, het trappenhuis en de office. De bovenverdiepingen omvatten vermoedelijk een of twee voorkamers en een achterkamer, met de badkamer of een 'cabinet de toilette' in de achterbouw. Oorspronkelijk bevond de keuken zich in het souterrain.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1906#1924, 1906#917 (nummer 135).