erfgoedobject

Dokterswoning in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
214334
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214334

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dokterswoning in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de arts P. de Creeft, naar een ontwerp door Jan De Belder uit 1912. Over het oeuvre van deze architect, die een vijftal jaar eerder aan de overzijde van de straat twee burgerhuizen van een meer bescheiden type had gerealiseerd, is tot op heden weinig bekend.

Het rijhuis met een gevelbreedte van drie ongelijke traveeën, telt drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een arduinen plint, wordt vooral gekenmerkt door het aan de neorenaissance ontleende stucdecor. Dubbele kruiskozijnen in een geprofileerde omlijsting met entablement leggen de klemtoon op het brede zijrisaliet, daar waar rolwerkcartouches en guirlandes de overige vensters accentueren. Oorspronkelijk liep de gevelcompositie door in de pui, die later met behoud van de indeling werd vereenvoudigd. Van het oorspronkelijke houten schrijnwerk zijn enkel de bovenvensters bewaard.

Volgens de bouwplannen wordt de suite van salon en eetkamer op de begane grond, geflankeerd door de centrale vestibule en het trappenhuis, de spreekkamer en de keuken. De bovenverdiepingen herbergen in totaal zeven slaapkamers en een badkamer. Het gebouw is vandaag opgedeeld in appartementen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1912#2103.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dokterswoning in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214334 (Geraadpleegd op )