Driegezinsvilla naar ontwerp van Léon Ide

Beschrijving

Driegezinsvilla zogenaamd "Flora mia" (nummer 14), "Toni" (nummer 16) en "Beauregard" (nummer 25). Binnen het dorpsgezicht aangeduid als beeldbepalend. Ten dele gekoppelde woningen van 1936 naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan). Representatief voor de regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde villabouw, getypeerd door het gebruik van streekeigen stijlkenmerken: witbeschilderde bakstenen gevels boven een gepekte plint, scherpe pannen zadeldaken, tuitgevels met getrapte schouderstukken, steunberen, verzorgd houtwerk met kleine roedeverdeling en luiken. Aan de Bretoenselaan, inplanting op duinhelling met ingewerkte garage; tuin- en oplopende trapmuren onder ezelsrug.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje