Eenheidsbebouwing van handelspanden

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van zes handelspanden, zogenaamd "Les Arcades" (nummer 4) , "Rimalo" (nummer 6), "Melrose" (nummer 8), "Brueghelkop" (nummer 10), "Nora" (nummer 12) en zonder naam (nummer 14). Samenstel van zes handelspanden gebouwd op een concave rooilijn ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) en samen met de panden aan de Zeedijk-De Haan nummers 13-18 gebouwd in de tweede helft van de jaren 1950 zie schrijven van 1954 waarin het Ministerie van Openbare Werken en Wederopbouw akkoord gaat met de door de Compagnie Mobilière et Foncière voorgelegde plannen. De panden zijn samen met het samenstel aan de Zeedijk georiënteerd rondom een gekasseid binnenplein met centraal bloemenperk, dat toegankelijk is via arcades en een trappenpartij aan de zijkant van het gebouw. Geheel uitgewerkt in een versoberde regionalistische stijl gekenmerkt door de steile, pannen bedaking met overkraging en doorbroken door hoge puntgevels, dakkapellen en schouwen. Begane grond geritmeerd door afwisselend getoogde puivensters of toegangsdeuren naar woongelegenheden.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje