Kasteel Quanonen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Beringen
Deelgemeente Koersel
Straat Pastorijstraat
Locatie Pastorijstraat 2, Beringen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Beringen (actualisaties: 05-09-2007 - 07-09-2007).
  • Adrescontrole Beringen (adrescontroles: 30-10-2007 - 30-10-2007).
  • Inventarisatie Beringen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Quanonen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Sinds 1958 ingericht als rusthuis. Het complex bestaat uit twee delen: een herenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw en een eind 19de-eeuws - begin 20ste-eeuws gedeelte. Het geheel is gelegen in een mooie tuin; de voortuin is met een haag afgezoomd.

Het 18de-eeuws gedeelte bestaat uit een bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën onder mansardedak (leien) met een bijkomende bouwlaag over de drie middentraveeën, bekroond met een bepleisterd fronton. Zelfde opstand voor de achtergevel, doch hier is de gevelverhoging duidelijk een toevoeging van recentere datum. Steekboogvensters en -deur in vlakke, kalkstenen omlijsting met licht uitspringende sluitsteen. Hardstenen rondboogpoort met imposten en sluitsteen, opgenomen in de recente omheiningsmuur. In de achtergevel, sterk aangepast en voorzien van recente aanbouwsels, bleef een steekboogvenster met kalkstenen lekdrempel en omlijsting van gesinterde baksteen bewaard. Het tweede gedeelte is een vier traveeën breed en twee bouwlagen hoog bakstenen gebouw onder zadeldak, met tegen de voorgevel een torenachtig uitbouwsel en een veranda. Steekboogvormige muuropeningen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Koersel

Koersel (Beringen)

is gerelateerd aan Parkje van het kasteel Quanonen

Pastorijstraat 2 (Beringen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.