erfgoedobject

Kasteel Quanonen

bouwkundig element
ID: 21442   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21442

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Quanonen
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Sinds 1958 ingericht als rusthuis. Het complex bestaat uit twee delen: een herenhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw en een eind 19de-eeuws - begin 20ste-eeuws gedeelte. Het geheel is gelegen in een mooie tuin; de voortuin is met een haag afgezoomd.

Het 18de-eeuws gedeelte bestaat uit een bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën onder mansardedak (leien) met een bijkomende bouwlaag over de drie middentraveeën, bekroond met een bepleisterd fronton. Zelfde opstand voor de achtergevel, doch hier is de gevelverhoging duidelijk een toevoeging van recentere datum. Steekboogvensters en -deur in vlakke, kalkstenen omlijsting met licht uitspringende sluitsteen. Hardstenen rondboogpoort met imposten en sluitsteen, opgenomen in de recente omheiningsmuur. In de achtergevel, sterk aangepast en voorzien van recente aanbouwsels, bleef een steekboogvenster met kalkstenen lekdrempel en omlijsting van gesinterde baksteen bewaard. Het tweede gedeelte is een vier traveeën breed en twee bouwlagen hoog bakstenen gebouw onder zadeldak, met tegen de voorgevel een torenachtig uitbouwsel en een veranda. Steekboogvormige muuropeningen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Koersel
  Koersel (Beringen)

 • Is gerelateerd aan
  Parkje van het kasteel Quanonen
  Pastorijstraat 2 (Beringen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kasteel Quanonen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21442 (Geraadpleegd op 20-05-2019)