Modernistische bungalow

Beschrijving

Modernistische bungalow te midden van tuin, gebouwd in opdracht van Alfred De Vos en naar ontwerp van de architecten J. Lemmes en J. Leys uit 1939. De woning is ingeplant haaks ten opzichte van de Fortuinstraat en schuin ten opzichte van de Bist. Hierdoor ontstaat een driehoekige voortuin, met een oude beuk(?) en omsloten door lage bakstenen ommuring met buisijzeren toegangspoort.

Vrijstaand gebouw van een bouwlaag en een drietal traveeën onder plat dak. Eenvoudig grondplan met kamers geordend rond de centrale woonkamer en hal. Witgeschilderde bakstenen gevels, grotendeels geopend. Het verhoogd gelijkvloers geeft aanleiding tot terrassen voor beplanting uit gemetste natuursteen en een bakstenen toegangstrap. De voorgevel wordt centraal gedomineerd door een halfronde erker met dakuitsprong bedekt met leien onder plat dak. Dit geometrisch uitspringend volume contrasteert met het horizontale karakter, bepaald door de doorlopende daklijst, de breed uitkragende portaalluifel en het over de erker doorlopend bandvenster dat de gevel doorbreekt. Inkomportaal onder breed uitkragende luifel met in geprofileerd beton omlijste deur met betralied deurvenster.

Bijgebouw in de tuin, verbouwd in 1946.

• Stadsarchief, bouwdossiers 802#4360 en 802#4749.