Hoeve Muisbroekhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Muisbroekhof

Beschrijving

'Muisbroekhof', achterin gelegen hoeve uit begin 20ste eeuw met aanhorige schuur, vermoedelijk van oudere datum. Hoeve en schuur zijn vrijstaand te midden van grote tuin, circa 70 meter achterin ten opzichte van de straat. Het is één van de weinige hoeves in Ekeren die in relatief gave nog getuigt van de landelijke bebouwing van de gemeente. De hoeve is gelegen in de directe nabijheid van het verdwenen kasteel 'de Muysbroeck', dat waarschijnlijk opklimt tot de 15de eeuw. Voormalige huis en schuur zijn afgebrand in 1900. Huidige schuur staat mogelijk op fundamenten van voorganger. Enkele jaren geleden werden bij graafwerken in de nabije omgeving de restanten van een circa 70 cm dikke muur in baksteen aangetroffen.

Bakstenen gebouw van een bouwlaag en zevental traveeën onder zadeldak bedekt met rode pannen en met opschrift MUISBROEKHOF in zwarte pannen. Dak voorzien van dakvensters, drie aan elke zijde. Deuren, vensters, dakvensters en keldervensters onder licht getoogd metselwerk. Poorten onder ijzeren pouterel en metselboog. Beluikte vensters in achter- en zijgevels, nis met Mariabeeldje in achtergevel.

• D'HOOGE W.: Het Muisbroekhof (ongepubliceerde historiek).
  • Documentatiecentrum Antwerpen Noorderpolders, kaart landmeter M. Schillemans 1803.