Neotraditioneel ensemble

Beschrijving

De rechter woning op nummer 30 werd opgericht kort voor 1921-1922 in opdracht van Petrus Lodewijk De Bie-Van Ossel, nijveraar van beroep. Hij was ook eigenaar van woningen onder meer gelegen in de toenmalige Tuinwijk nummers 2, 4 en 30, overeen komend met een reeks woningen in de huidige straten Villapark en De Beukelaerlaan. In 1927 werd de linker woning op nummer 32 bijgebouwd.

Deze twee opvallende neotraditionele woningen bestaan uit een bouwlaag onder zadeldak, bedekt met pannen op nummer 32 en met leien op nummer 30, met nok loodrecht op de straat. Gevels in donkere baksteen. Aan de straatzijde trapgevel op nummer 32 en tuitgevel op nummer 30. De gelijkvloerse vensters van beide woningen zijn beluikt.

Nummer 32 springt in ten opzichte van de rooilijn. De voorgevel bevat een onder rondbogige ontlasting inspringend portaal en is geaccentueerd met decoratieve muurankers en natuurstenen elementen, onder meer als sluitstenen en hoekstenen boven de vensters. De voorgevel loopt over in een segmentboogvormige arcade met kantelen die uitkomt tussen de derde en vierde travee van de zijgevel van de rechterwoning en beide woningen verbindt.

Van nummer 30 bevat de voorgevel een venster onder rondbogig natuurstenen ontlasting. De linkerzijgevel is streng onderverdeeld door natuurstenen moneelvensters en speklagen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802 # 1448.
  • Kadaster Antwerpen, Antwerpen, Afdeling 35, legger nr.3770/5,6.