Villa Helvetia

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Helvetia

Beschrijving

Vrijstaand landhuis genaamd 'Villa Helvetia' circa 1903 gebouwd als 'Villa Britania' in opdracht van componist Ernest Britt, in eenvoudige cottagestijl. Vrijstaand gebouw in grote tuin, met gemetselde toegangspoort wellicht van later datum. Gebouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak met nok loodrecht op de straat, bedekt met pannen. Bakstenen gevels met rondom doorlopende bezette banden (pseudospeklagen), ter hoogte van dorpels en regels. Voorgevel met gevelbrede driezijdige gelijkvloerse erker, waarboven balkon met houten balustrade (recenter datum) en vensterdeur. Vensters onder gemetste ontlasting, rondbogig ter hoogte van het verhoogde gelijkvloers en licht getoogd ter hoogte van de verdieping, gearticuleerd met zwarte baksteen, hoek- en sluitstenen. Oculus onder het dak. Aanbouw in rechterzijgevel van twee bouwlagen onder plat dak met inkomveranda (van recentere datum) op afgeschuinde hoek. De oorspronkelijke glazen luifel is verdwenen.

• D'HOOGE W. 1996: Villa Helvetia in De Notenschelp, Heemkring Ekeren Jaarboek 14 (1996), 68-80.

Auteurs: Cappuyns, Toon