erfgoedobject

Villa Berkenhof

bouwkundig element
ID
214468
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214468
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Berkenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Landhuis 'Berkenhof' (opschrift onder dak) gebouwd omstreeks 1900 in opdracht van Heinrich Glade. Vrijstaande woning in grote tuin met oude bomen, onder meer kastanjebomen. Gebouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak bedekt met pannen. Bakstenen gevels met banden van gele en zwarte baksteen, doorlopend in metselbogen en langs zij- en achtergevels. Deze verlenen als pseudospeklagen een elegant ritme aan de gevels. Gelijkvloers met gevelbrede houten veranda op bakstenen sokkel, met centrale traptoegang, enkel beglaasd aan zijkanten, met decoratieve borstwering en zonnewering. Waarboven balkon met ijzeren borstwering en drie vensterdeuren die uitgelijnd zijn met de vensterdeuren van het gelijkvloers. De buitenste traveeën liggen in licht inspringende muurvlakken, bekroond met muizentandreliëf. Inkom in rechterzijgevel, houten traptoegang en smeedijzeren, beglaasde luifel. Vrijstaand berghok van een bouwlaag onder pannen zadeldak, rechts van het hoofdgebouw. Interieur met restanten van tapijttegelvloer en stucwerk.

Het landhuis is een goed voorbeeld van de vrijetijdsarchitectuur die in de destijds landelijke omgeving van de stations Sint-Mariaburg en Ekeren verscheen. De tuin werd omstreeks 1964 sterk verkleind. Na 1998 vond een renovatie plaats met respect voor oorspronkelijke elementen.

  • D'HOOGE W. 2009: Villa Berkenhof in de Notenschelp te Ekeren, Polderheem 44, 4.
  • Mondelinge informatie van bewoner, 2011.

Auteurs: Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Berkenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214468 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.