Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Driehoek

Beschrijving

Gemeentelijke Openbare Bibliotheek "Driehoek" in naoorlogs modernisme, naar ontwerp van architect Jacques Boeren. Eerstesteenlegging op 12/10/1968, inhuldiging op 20/06/1970 (herdenkingssteen in interieur). Langgerekt gebouw op onregelmatige plattegrond, van drie bouwlagen onder plat dak. De voorgevel is geopend door middel van een overstekende, gevelhoge gordijnwand, links en rechts omzoomd door eveneens gevelhoge, monumentale glasmozaïeken van de kunstenaar Herman Wauters. Deze veelkleurige composities stellen in geabstraheerde vorm manuscripten met de letters A en Z, boeken, een langspeelplaat, een globe en de drie akers uit het gemeentewapen van Ekeren voor. De gordijnwand heeft een verticale rasterstructuur van aluminium, met alternerend transparante en geelkleurige beglazing. Centrale inkomportaal.

Opvallend kwalitatief interieur: gelijkvloers en eerste verdieping met een centrale vide, quasi volledig omgeven door een zwevende gaanderij, als moderne interpretatie van traditionele bibliotheekarchitectuur. De met hout beklede galerij is voorzien van een balustrade in donker geometrisch ijzersmeedwerk met hardhouten handgreep, die doorloopt over de vrijstaande, open trappen die van het gelijkvloers leiden naar de galerij, en via een kleinere vide verder naar de tweede verdieping met de administratieve burelen. De monumentaal geopende binnenruimte ontleent een dynamisch werking aan de polygonale plattegrond, die wordt herhaald in de vorm van de gaanderij en in de loodrechte en overhoekse plaatsing van de trappen. Ook het strakke ontwerp, de zorgvuldige afwerking en het contrast tussen materialen en vormen draagt hiertoe bij. Vooral het hoogkwalitatief, gevernist houtwerk, met organisch profiel doet denken aan de designstijl van de jaren 1970, met als bekendste ontwerper Jules Wabbes. Meerdelig figuratief reliëf in keramiek als wanddecoratie; bewaarde verlichtingsarmatuur in de vide van de trappenpartij.

Herman Wauters, geboren te Merksem in 1929, was bekend voor zijn werk als glazenier in Belgisch-Kongo en Vlaanderen. Hij maakte onder meer glasramen voor de Onze-Lieve-Vrouw Boodschapkerk op de Luchtbal in 1967 en voor de Sint-Guibertuskerk van Schilde in 1995. Hij was een leerling van Joris Vandebroeck.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 803 # 2431.
  • VAN ZUNDERT K. 2000: Herman Wauters en zijn glasmozaïek aan de bibliotheek, in Heemkring Ekeren Jaarboek 18, 5-16.

Auteurs: Cappuyns, Toon