Pastorie Sint-Mariaburg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie naar ontwerp van Floris Verbraeken, in opdracht van A. Van de Weyngaert (maatschappij Antverpia) gebouwd circa 1898. Vrijstaande woning van twee bouwlagen en vier traveeën onder afgeknot tentdak, bedekt met leien, voorzien van kroonlijst met consoles en daklijst ter hoogte van de afknotting. Voortuin. Bakstenen gevels geritmeerd met doorlopende bezette banden ter hoogte van lateien, regels en dorpels. Voorgevel met geprofileerde lijsten ter bekroning van gelijkvloers en verdieping; verzonken reliëfvelden onder de ramen; streng uitgelijnde, licht getoogde gevelopeningen, met sluitsteen; rechterzijgevel blind en linkerzijgevel quasi blind. Aanbouw van een bouwlaag onder plat dak aan rechterzijgevel, dienst doende als garage en wellicht van later datum. Aanbouw van een bouwlaag en een travee onder plat dak overgaand in lessenaarsdak in linkerzijgevel.

• Wijkdocumentatiecentrum Sint-Mariaburg, ongenummerde postkaart.

Auteurs: Cappuyns, Toon